JADŁOSPIS
15.09-27.09.2023
DATA |
ŚNIADANIE |
II |
OBIAD |
ZUPA |
15.09 PT |
Chleb “Oberek” 30g (mąka pszenna, mieszanka wielo- ziarnista [żyto, słonecznik, płatki owsiane, siemię lniane], mąka żytnia, mąka jęczmienna, mąka pszenna razowa) z masłem 5g, serem żółtym 20g (mleko, mleko paste- ryzowane, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna) lub serem białym 20g, rzodkiewka, papryka, zielona sałata, zielona cebulka. Kawa zbożowa 3g (jęczmień, żyto,cykoria, prażony burak cukrowy) na mleku 200ml z cukrem 2,5g lub herbata 200ml (herbata czarna granulowana 1g) z cukrem 2,5g i cytryną. |
Śliwki 100g |
Ziemniaki 150g (masło 2g), filety rybne (mi- runa bez skóry 70g ) po grecku ( marchew 10g, pietruszka 5g, seler 5g, cebula 5g, przecier pomidorowy 10g, masło 2g, olej rzepakowy 4g), surówka z kwaszonej kapusty 100g (kapusta biała 80g, marchew 10g, jabłko 5g, cebula 5g, olej rzepakowy 2g).
Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g. |
Zupa pomidorowa 250ml na porcjach drobiowych (koncentrat pomidorowy 1g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g, śmietana 12% 15g, mąka pszenna 3g, porcja drobiowa 30g) z ryżem 20g, zieloną pietruszką i chlebem mieszanym “Bochen” pszenno- żytnim 30g (mąka żytnia, drożdże świeże, woda, pszenica).
Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g (dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda, cukier). |
18.09 PN |
Płatki kukurydziane 20g (ziarno kukurydzy, cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, może zawierać orzeszki ziemne i inne orzechy, soję oraz nasiona sezamu) na mleku 200ml, chleb mieszany ‘Bochen’ pszenno-żytni 30g (mąka żytnia, drożdże świeże, woda pszenica) z masłem 5g, dżemem 8g o obniżonej zawartości cukru (truskawki, substancje żelujące) lub miodem 8g. Herbata 200ml (herbata czarna granulowana) z cukrem 2,5g i cytryną.
|
Sok 100% owo- cowy multi- witamina 200 ml |
Makaron świderki 60g (mąka makaronowa pszenna) z boczkiem 45g i zielonym groszkiem, jabłko. Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g.
|
Zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml na porcji drobiowej (porcja drobiowa 30g, ogórki kwaszone 20g, sól, woda, śmietana 12% 12g, mąka pszenna 5g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g, ziemniaki 120g) z zielonym koperkiem i chlebem mieszanym ”Bochen” pszenno- żytnim(mąka żytnia, drożdże świeże, woda, pszenica).
Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g (dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda, cukier). |
19.09 WT |
Chleb razowy 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, mąka żytnia razowa, woda,drożdże świeże, sól, pszenica, soja) z masłem 5g, szynką bez konserwantów 20g (mięso wieprzowe z szynki wędzone i parzone, białko mleka, białko sojowe), zielona sałata, pomidor, zielona cebulka, papryka.
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku 200ml z cukrem 2,5g lub herbata 200ml(herbata czarna granulowana) z cukrem 2,5g i cytryną. |
Nektarynka 100g |
Ziiemniaki 150g (masło 2g), sznycel z jajek (jajka 1 szt. mąka pszenna, olej rzepa- kowy), ćwikła z chrzanem (buraki ćwikłowe 100g, chrzan tarty 2g [korzeń chrzanu,woda, ocet, cukier, sól, odtłuszczone mleko w pro- szku]). Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g.
|
Zupa-krem z dyni 250ml na porcji drobiowej (dynia świeża 40g, porcja drobiowa 30g, marchew 10g, pietru- szka 10g, seler 10g, cebula 5g, śmie- tana 12% 15g, mąka pszenna 3g, masło 2g) z grzankami czosnko- wymi 20g (mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka w proszku z mleka,czosnek niedżwiedzi, czosnek granulowany, drożdże, jaja w proszku, aromat naturalny, sól, może zawierać soję) z zieloną pietruszką i chlebem mieszanym “Bochen” 30g pszenno- żytnim (mąka żytnia, drożdże świeże, woda, pszenica).
Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g(dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda, cukier). |
20.09 ŚR |
Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, maślanka, mąka orkiszowa, woda, sól, drożdże świeże, olej roślinny) z masłem 5g, kiełbasą szynkową 20g (mięso wieprzowe, woda, sól peklująca, błonnik roślinny, białko zwierzęce wieprzowe), ogórek, zielona sałata, zielona cebulka, papryka. Kawa zbożowa 3g (jęczmień, żyto,cykoria, prażony burak cukrowy) na mleku 200ml z cukrem 2,5g lub herbata 200ml (herbata czarna granulowana 1g) z cukrem 2,5g i cytryną.
|
Galaretka z owocami |
Kasza gryczana 60g ( masło 2g), gulasz z udźca z indyka (mięso z udźca z indyka 60g, śmietana 12% 15g, mąka pszenna 5g, masło 2g), surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami (seler 70g, jabłko 20g, rodzynki 5g, śmietana 12% 5g).
Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g. |
Zupa fasolowa 250ml na porcjach drobiowych z ziemniakami (fasola 20g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g, mąka pszenna 3g, śmietana 12% 15g, ziemniaki 120g, porcje drobiowe 30g) z zieloną pietruszką i chlebem mieszanym “Bochen” 30g pszenno-żytnim (mąka żytnia, drożdże świeże, woda, pszenica).
Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g (dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda, cukier). |
21.09 CZW |
Bina 30g (mąka pszenna,mąka żytnia,woda,sól, drożdże świeże, cukier,pszenica,soja) z masłem 5g, serkiem Almette 20g (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól) lub tuńczykiem 20g (tuńczyk, olej roślinny, woda, sól), rzodkiewka, papryka, zielona sałata, zielona cebulka. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku 200ml z cukrem 2,5g lub herbata 200ml(herbata czarna granulowana) z cukrem 2,5g i cytryną. |
Banan 1/2szt. |
Ryż 60g (ryż biały, masło 2g), klopsiki (mięso wieprzowe gulaszowe 60g) w sosie pomidorowym 100ml (pomidory w puszce bez skóry 40g, masło 2g, śmietana 12% 15g, mąka pszenna 5g), surówka z białej kapusty 100g (kapusta biała 60g, marchew 20g, jabłko 20g, cebula 5g, śmietana 12% 12ml).
Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g. |
Zupa kalafiorowa 250 ml na porcjach drobiowych (kalafior 50g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g, śmietana 12% 15g, porcja drobiowa 30g, mąka pszenna 3g) z ziemniakami 120g , zieloną pietruszką i chlebem, mieszanym ,,Bochen” pszenno - żytnim 30g (mąka żytnia, woda, drożdże świeże, sól, pszenica) .
Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g (dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda, cukier). |
22.09 PT |
Chleb mieszany “Bochen” pszenno- żytni 30g (mąka żytnia, drożdże świeże, woda, pszenica) z masłem 5g, pastą z sera i jajek 20g(ser twarogowy, śmietana 12% , jajko) lub samym jajkiem 20g, pomidor, zielona sałata, zielona cebulka, papryka. Kawa zbożowa 3g (jęczmień, żyto,cykoria, prażony burak cukrowy) na mleku 200ml z cukrem 2,5g lub herbata 200ml (herbata czarna granulowana 1g) z cukrem 2,5g i cytryną.
|
Jabłko 100g |
Ziemniaki 150g (masło 2g), filety rybne (miruna bez skóry 70g) duszone w pieczarkach (pieczarki świeże 20g, cebula 5g, olej rzepakowy), fasolka szparagowa 100g z masłem 3g i bułką tartą 5g.
Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g.
|
Zupa z soczewicy 250 ml na porcjach drobiowych (soczewica czerwona 20g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g, pomidory z puszki bez skóry, porcje drobiowe 30g) z maka- ronem 20g (mąka makaronowa pszenna) z zieloną pietruszką i chlebem mieszanym “Bochen” 30g pszenno -żytnim (mąka żytnia, drożdże świeże, woda, pszenica).
Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g (dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda, cukier). |
25.09 PN |
Musli owocowe 20g na mleku 200ml (płatki owsiane, pszenne, rodzynki, kawałki chipsów bananowych, płatki kukurydziane, kukurydza, cukier, sól, słód jęczmienny, siemię lniane, pestki słonecznika, orzechy ziemne, laskowe, suszone daktyle, jabłka, morele, figi, śliwki, gruszki, brzoskwinie, sezam, soja, mleko), chleb mieszany “Bochen” pszenno- żytni 30g (mąka żytnia, drożdże świeże, woda, pszenica) z masłem 5g, dżemem 8g o obniżonej zawartości cukru (truskawki, substancje żelujące) lub konfiturą 8g o obniżonej zawartości cukru (maliny, substancje żelujące).
Herbata 200ml (herbata czarna granulowana 1g) z cukrem 2,5g i cytryną.
|
Sok 100% owo- cowy multi- witamina 200 ml |
Ryż 60g (masło 2g) na mleku 200ml z śmietaną 100ml i truskawkami 50g (cukier 5g). Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g. |
Barszcz czerwony 250 ml z ziemnia- kami i jajkiem na kiełbasie wiejskiej (kiełbasa wiejska 30g [mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, pieprz, czosnek], buraki ćwikłowe 100g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g, ziemniaki 120g, czosnek, koncentrat barszczu czerwonego 2,5ml [zagęszczony sok z buraków, woda, cukier, sól, ekstrkty warzywne], śmietana 12% 15g, mąka pszenna 3g) z zielonym koperkiem i chlebem mieszanym ”Bochen” pszenno-żytnim (mąka żytnia, drożdże świeże, woda, pszenica).
Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g (dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda, cukier). |
26.09 WT |
Chleb “Oberek” 30g (mąka pszenna, mieszanka wieloziarnista [żyto, słonecznik, płatki owsiane, siemię lniane], mąka żytnia, mąka jęczmienna, mąka pszenna razowa) z masłem 5g, serem żółtym 20g ( mleko, mleko pasteryzowane, kultury bakterii, podpuszczka mikro- biologiczna ) lub szynką gotowaną ( mięso wieprzowe z szynki wędzone i parzone, białko mleka sojowe), ogórek, papryka, zielona sałata, zielona cebulka. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku 200ml z cukrem 2,5g lub herbata 200ml(herbata czarna granulowana) z cukrem 2,5g i cytryną. |
Sałatka owocowa 100g |
Ziemniaki 150g (maslo 2g), faszerowana cukinia (mięso wieprzowe 60g, bułka pszenna 1g, jajka, olej rzepakowy 15ml, cukinia 50g), surówka z kapusty pekińskiej 100g (kapusta pekińska 60g, marchew 20g, jabłko 20g, cebula 5g, śmietana 12% 12g).
Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g. |
Zupa pieczarkowa 250ml na porcji drobiowej (pieczarki 20g, śmietana 12% 15g, masło 2g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g, mąka pszenna 3g, porcja drobiowa 30g) z makaronem 20g (mąka makaronowa pszenna) z zieloną pietruszką i chlebem mieszanym ,,Bochen” pszenno - żytnim (mąka żytnie, woda, drożdże świeże, sól, pszenica).
Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g (dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda, cukier ). |
27.09 ŚR |
Bina 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże świeże, cukier, pszenica, soja ) z masłem 5g, parówki na gorąco 60g ( mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, aromat, seler ) z ketchupem ( pomidory,cukier, ocet, sól ).
Herbata 200ml ( herbata czarna granulowana 1g ) z cukrem 2,5g i cytryną.
|
Gruszka 100g |
Pierogi leniwe z masłem 2g(ser twarogowy 60g,ziemniaki 120g,mąka pszenna 40g, mąka ziemniaczana 15g), jabłko 100g. Kompot ze świeżych owoców sezonowych 200ml z cukrem 5g. |
Kapuśniak na kiełbasie wiejskiej (kiełbasa wiejska 30g [mięso wie- przowe, mięso wołowe, sól,pieprz, czosnek], kapusta kwaszona 50g, marchew 10g, pietruszka 10g, seler 10g, cebula 5g, mąka pszenna 3g, przecier pomidorowy 1g) z ziemnia- kami 120g, zielonym koperkiem i chlebem mieszanym ”Bochen” pszenno-żytnim 30g (mąka żytnia, woda, drożdże świeże, sól, pszenica). Herbata owocowa 200ml z cukrem 2,5g (dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, cukier). |
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych , bez żadnych przeciwskazań. W przypadku niskiej frekwencji istnieje możliwość wprowadzenia zmian w jadłospisie.